90 poze   28339 vizite

DIAREEA BALONAREA LA IEPURI

Diareea si Balonarea la Iepurii de Casa
Balonarea si diareea sunt cele clasice si sunt cauzate ,in general, de hrana nepotrivita.
Diareea este o inflamare a intestinelor , are cauze extrem de variate .
In intestinal oricarui mamifer exista un ecosistem extrem de fragil, format dintr-o flora microbiana „ buna ” rezidenta permanent la acest nivel si o alta flora formata din elemente de natura patogena compusa din virusi, bacterii sau paraziti.
Actiunea acestor elemente patogene la nivelul mucoasei este temperata de sistemul de aparare local.
Cand mecanismele locale defensive se dezechilibreaza, fie din cauza maririi actiunii elementelor patogene de natura bacteriana, virala ori parazitara, fie din cauza actiunii unor factori exteriori ( de exemplu alimente alterate) se instaleaza o inflamatie la nivelul intestinului care se exprima clinic prin diaree.
Diareea afecteaza toate rasele de iepuri si toate categoriile de varsta, in toate anotimpurile ( dar cu precadere toamna).
Toamna e un anotimp cu anumite particularitati si predispune specia iepureasca la contractarea unor forme de diaree, unele chiar foarte grave.
In acest anotimp se fac simtite fluctuatii mari de temperatura, zilele incep a fi tot mai reci, iar frigul, mai ales frigul umed, sunt un factor predispozant pentru instalarea diareilor prin faptul ca obliga organismul sa se adapteze, acest efort de adaptare influentand sistemul circulator, nervos, endocrin, favorizand patrunderea si instalarea unor germeni infectiosi la nivelul mucoasei intestinale.
Alti factori favorizatori sunt furajele intarite (lignificate), iar toamna este bogata in astfel de furaje (de exemplu :otava si fanuri invechite, coceni de porumb).
Toamnele ploioase predispun de asemenea furajele la mucegaire, iar mucegaiurile sunt, de asemenea, factori predispozanti pentru instalarea enteritelor grave.
Primele simptome ale diareei la iepuri nu sunt greu de observat
Fecalele au consistenta diferita, de la moale la lichida, iar culoarea difera in functie de bacilul contractat si de cat de avansata este boala.
Animalele nu consuma furaje, nu au pofta de mancare si sunt deshidratate ( din cauza deselor descarcari diareice) .
Uneori apare si febra,alteori nu .
Frecvent, diareea este insotita si de balonari mortale.
Diareea este mai usor de prevenit decat de combatut, fiind o boala grava.
Daca observati simptomele, izolati imediat exemplarele si contactati imediat doctoral veterinar pentru a stabili urgent tratamentul.

Balonarea la iepuri
Balonarea iepurilor apare ca urmare a unei acumulari de gaze in stomac.
Aceasta acumulare de gaze se datoreaza fermentarii furajelor vegetale cum ar fi lucerna si trifoiul proaspat cosite, frunzele de sfecla furajera sau de zahar date introduse in exces in alimentatia iepurilor.
Simptome : iepurii devin nervosi si agitati, abdomenul este in mod evident marit (meteorism) si apar probleme respiratorii pentru ca stomacul umflat cu gaze se mareste si apasa prin diafragma asupra plamanilor si inimii.
Se intampla adesea ca animalul sa moara BRUSC si fara o explicatie evidenta.
Tratamentul balonarii la iepuri
De cele mai multe ori este prea tarziu ca iepurii sa mai poata fi tratati. Tocmai de aceea nu dati niciodata iepurilor nimic proaspat cosit ( iarba, trifoiul, lucerna trebuie lasate macar 24 de ore “la palit” , dar nu in lumina directa a soarelui, ci la umbra ).
De asemenea, orice schimbare de alimentatie trebuie sa se faca progresiv si nu brusc, lasand animalul sa se obisnuiasca cu noul regim alimentar.
O rezolvare a balonarii se poate face printr-o sonda stomacala ( un furtun introdus de doctorul veterinar pana in stomac pentru a se evacua gazele pe aceasta cale).



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.