90 poze   29202 vizite

COCCIDEOZA LA IEPURI

COCCIDIOZA LA IEPURI
Coccidioza iepurilor este una din cele mai intalnite boli in crescatoriile cunicule.
Ce sunt coccidiozele ?
Agent etiologic: Iepurii de casa sunt parazitati de 11 tipuri diferite de coccidii (genul Eimeria).
Agentul acestei boli exista tot timpul in organismul iepurelui, dar in conditii normale de hrana si dezvoltare boala nu se manifesta.
Coccidioza este o boala a iepurilor neglijati sau intretinuti gresit.
Dupa infestarea masiva, sporochistii se dechisteaza si elibereaza sporozoizi, acestia patrunzand si dezvoltandu-se:
in epiteliul intestinal (in general) sau in canalele hepatice.
Din punct de vedere clinic,coccidiozele evolueaza sub trei forme : intestinala, hepatica si otorinofaringiana.
Acei noduli de culoare alb galbuie se numesc oochisti. In interiorul fiecaruia exista cate o larva de parazit. Aproape ca nu exista iepure care sa nu aiba oochisti.
Dupa cum se observa, intestinele sunt congestionate si exista un mucus de culoare maro-rosu. Ceea ce nu se observa in poza este mirosul foarte urat emanat de aceste intestine bolnave.
Un iepure poate trai sanatos toata viata lui,fara ca boala sa apara (desi agentul etiologic exista in corpul sau inca de la nastere).
Cum se transmite coccidioza iepurilor ?
Fecalele lichide (diaree) infestate cu oochisti contamineaza totul in jurul lor : hrana, apa, asternut.
Animalul bolnav trebuie imediat izolat de celelalte, iar asternutul unde a stat trebuie scos urgent din cusca si distrus prin ardere. Cusca se va flamba si se va stropi cu solutie de clor de 5%.
Din ce cauza apare coccidioza la iepuri ?
Coccidiozele izbucnesc in randul efectivelor,daca li se ofera urmatoarele sanse :
suprapopulare in crescatorii; asternut umed ( de aceea mentionam la pagina despre custi ca nu este recomandata podeaua compacta , intrucat retine urina, favorizand aparitia bolilor);
lipsa ventilatiei in adaposturile inchise;
hranirea necorespunzatoare, deficitara (prea putina mancare);
zgomote puternice; lotizari superficiale, pripite(repartizarea unui iepure bolnav intr-un lot sanatos);
microclimat necorespunzator (curenti de aer,stagnarea dejectiilor si temperaturi de peste 22 grade in adapost.
Factorii de mai sus sunt agresivi si determina o slabire a reactivitatii generale ,ceea ce conduce la o inmultire masiva a coccidiilor din organismul animalului.
Odata aparuta boala , aceasta trece de la un animal la altul prin oochistii din excremente ,acestia infestand furajele si a apa de baut.
Cum se manifesta coccidioza la iepuri ?
Boala apare de obicei la tinereul cunicul (cam in perioada intarcarii) si este consecinta unei infestari interne masive cu oochisti.
Simptome : In forma SUPRAACUTA fecalele devin lichide, cu aspect mucos si sunt eliminate mai frecvent. Abdomenul este permanent balonat si (din pricina diareei) iepurii slabesc foarte repede ,devenind casectici (scheletici).
Moartea survine dupa 9-10 zile de la infestare.
In forma acuta exista aceleasi simptome,dar mai atenuate. Boala evolueaza mai lent (14-15 zile). Spre sfarsitul evolutiei iepurii prezinta tulburari nervoase. Acestea sunt pricinuite de prezenta toxinelor in organism.
Forma cronica apare numai la iepurii mai mari de 4 luni si este mai putin grava.
Se manifesta prin urinari frecvente, o usoara diaree si uneori chiar constipatie. La aceasta forma animalele se pot vindeca spontan.
Exista un tratament pentru coccidioza iepurilor ?
Nu tratam boala. O stopam din timp prin tratamente PREVENTIVE.
Dupa ce boala a debutat, cea mai buna (mai rentabila) solutie este sacrificarea efectivelor bolnave.Tocmai de aceea un cunicultor inteligent isi ingrijeste iepurii LA TIMP.
Preventia inseamna si curatenia zilnica in custile iepurilor, verificarea efectivelor, observarea lor periodica.
Custile iepurasilor trebuie spalate periodic (macar o data pe luna) cu cloramina, hipoclorit de sodiu, se flambeaza.



Tratamente si medicamente Anti Coccidioza
Schema 1 – Coccistop C ( sau Sulfacoccirom C) – comprimate ( contine si vit k3) Doza este de 1 comprimat la 0,5 kg greutate corporala pe zi timp de 2 zile consecutiv, pauza 2 zile, dupa care se repeta iarasi 2 zile aceiasi doza. La nevoie tratamentul se poate relua, dupa 3 zile, practicand aceeasi schema.
Schema 2 – Coccistop S ( sau Sulfacoccirom)-Solutie ( nu contine vit k3)
1-Profilactic se da 15 ml de solutie la 11L apa de baut, 2 zile consecutiv urmate de pauze a 5 zile.
2-Curativ in cantitate de 45 ml sol la 22 L apa, timp de 2-3 zile, dupa care se face o pauza de 3 zile. Se administreaza din nou timp de 2 zile cate 15 ml sol in 11 L de apa urmata de o pauza de 2 zile si un ultim tratament cu aceeasi dilutie( 15ml/ 11L apa). La aceasta schema se adauga Vit K3 ( buvabila) astfel :
1- Profilactic: 1 ml solutie se dilueaza in 15 L apa timp de 5-7 zile.
2- Curativ: 1ml solutie se dilueaza in 6 L apa timp de 5-7 zile.
Alte medicamente pentru coccidioza iepurilor :
Sulfacoccirom
Baycox 0,5 ml per iepure
Aprolium 25%
Sulfadimidin
Gelliprim Oralle
TRATAMENT NATURIST PENTRU COCCIDIOZA IEPURILOR
Exista cunicultori care trateaza naturist iepurii bolnavi.
Coccidioza se poate determina de la distanta chiar. Mirosul este atat de diferit incat este greu sa nu iti dai seama ca ai o problema la iepuri, este un miros greu ce iese in evidenta, Nu este unul intepator, acid ca la o diareea obisnuita.
Iepurasul prezinta o scurgere anala de culoare galbuie , asta fiind faza in care se mai poate face ceva, este faza in care el inca mai mananca, inca mai este viabil.
Din nefericire acesta faza este extrem de scurta.In acesta faza eu produc animalului o diaree drastica hranindu-l cu salata verde.
Este “eficienta”, o masa este de ajuns, poate fi si tulpina de rapita decojita de stratul exterior( in niciun caz varza, castravete si altele).
In acelasi timp se sisteaza adaparea cu apa cu desavarsire.
Dupa cateva ore (4-5) se muta iepurele in alta cusca a “dispensarului” si se curata si dezinfecteaza prima ,este esential sa avem un astfel de dispensar cu doua/patru custi la distanta de ceilalti iepuri.
Gunoiul rezultat SE ARDE!
Datorita durerilor iepurasul are nevoie sa rontaie, ii dam carbune de mangal , miez de paine uscat si copt in cuptor, cateva frunze de patrunjel, salcie(chiar uscata), frunza de papadie, morcov uscat.
A doua zi ceai de pelin si pelinul rezultat (o lingurita ) bine scurs.
Usor,usor se trece la furajarea obisnuita. Nu se da mancare la discretie deoarece iepurele se va constipa si va muri.
A doua faza este cand iepurele prezinta excremente gelatinoase al caror miros il depaseste in intensitate pe primul. Animalul trebuie sacrificat intrucat nu mai este nimic de facut decat sa-i prelungim agonia.
Ceaiul de pelin si pelinul rezultat este cel mai eficient coccidiostatic posibil, unul natural si la indemana oricui!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.