90 poze   29207 vizite

1 Achiziționare exemplare noi

În momentul achizitionarii unui pui de iepure sau tineret suntem plin de entuziasm pentru marfa achizitionata ne aruncam din prima zi sa il tratam, deparazitam , vaccinam , supra hranim pe principiul sa fie sigur ca sunt facute toate si nu vom avea probleme .
- CEA MAI MARE GRESALA !!!
De preferat, niciodata nu achizitionam un singur exemplar, iepurii mai ales puii sunt animale sociabile, crescuti in grupuri 2,3 exemplare acestea trec mult mai bine peste perioada de schimbare a adapostului.
Daca totusi exista doar un singur exemplar, pune-ti in apropierea custii sale inca un iepure , astfel incat sa se vada.
Sa o luam cu inceputul, orice schimbare de mediu, adapost, este un stres pentru organism.
Momentul introducerii puiului proaspat cumparat in curte este precedat de efectuarea carantinei timp de 10-14 ... 45 zile.
In ce consta: carantina este procedeul prin care evitam introducerea directa a exemplarelor proaspat achizitionate in crescatorie alaturi de celelalte animaluțe pe principiul evitarii transmiterii directe a unor afectiuni sau paraziti.
Astfel recomand izolarea exemplarului in alt loc mai indeparatat 10 m de restul exemplarelor, intr-o zona linistita , fara alte animale ( caini, pisici) care la randul lor cauzeaza stres.
De preferat animalul se cazeaza intr-o cusca cu gratar metalic.
In primele zile se evita manipularea excesiva a iepurelui, binenteles dorim la toata lumea sa aratam si sa ne laudam ce marfa am cumparat, foarte gresit.
In primele 2 zile de le achizitionare de preferat apa sa fie servita intr-un bol metalic și sa fie fiarta și răcită până se obișnuiește cu apa din zona noastră pentru a evita sa ne facă enterită .


APA PROASPATA, fara vitamine , fara antiparazitare , fara nimic.Chiar daca animalul a fost invatat la adapatoare, unii iepuri odata schimbat adapostul nu se ating de apa din cauza stresului. Daca punem insa apa in boluri de inox incurajam consumul acesteia.
Am intalnit exemplare care s-au balonat la 2 zile dupa achizitie pe principiul ca nu au consumat apa, cu toate ca aveau adapatori pline, din cauza fricii si a stresului nu se apropiau de usa din fata unde era adapatoarea.
Hrana recomandat a fi una bogata in fibre ( eu folosesc in primele zile doar fan gol) , la fel in primele zile nu servesc nici un fel de graunte sau doar cantitati mici de Orz , sau daca ai noroc și poți să vorbești cu vânzătorul să îți de-a 1-2 kg din cereale sau granulele cu care a fost hrănit până la momentul respectiv.
Chiar daca ne tenteaza sa hranim animalul , chiar daca vedem ca ar consuma mai mult, trebuie sa ne abtinem.
Pe principiul supraincarcarii si a stresului apare balonarea.
Ulterior dupa 3-4 zile putem introduce TREPTAT schema noastra de hranire si amestecul de greunte in combinatie un ACIDIFIANT IN APA DE BAUT 10ml /l apa (OTET DE MERE CU MIERE).
La 5-7 zile de la achizitie, odata ce iepurele s-a obisnuit cu noua cusca, hrana , inclusiv cu noi ca propietar, precedem la efectuarea tratamentelor profilactice.
Chiar daca vechiul propietar ne garanteaza ca au fost facute, recomand efectuarea acestora.
Se incepe cu o deparazitare impotriva coccidiozei, a raiei si a viermilor intestinali. Urmeaza la 2 zile dupa aceasta vaccinarea animalului.
Dupa vaccinare putem efectua o cura de 5 zile cu un complex polivitaminic.
Baftă tuturor celor ce citesc acest articol !!!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.